Odšťavňovače v našich kuchyních

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou vhodné pro každého bez rozdílu věku. Na trhu je jich sice více než pestrá nabídka, ale jedná se o průmyslově vyráběné produkty, které jsou z důvodu trvanlivosti pasterovány a přichází tak o řadu zdraví prospěšných látek, které jsou díky tomu buď částečně nebo i úplně znehodnoceny. Není nad šťávu z čerstvého ovoce či zeleniny. 

Na rozdíl od nezpracovávaného ovoce a zeleniny tělo tyto šťávy dokáže zpracovat rychleji a spotřebuje přitom mnohem méně energie. Zatímco doba trávení surovin konzumovaných v pevném stavu se pohybuje mezi 3 – 5 hodinami, ovocné šťávy trávíme jen 10 – 15 minut.

Ty tělu dodají vitamíny, enzymy, minerály, stopové prvky a řadu dalších obsahově cenných látek a podpoří jak jeho trávení, tak mu napomáhají při nezbytné detoxikaci.

Můžete si na nich pochutnávat jak v neředěném stavu, tak je můžete zředit obyčejnou vodou. Výsledný efekt bude stejný.Ovocné a zeleninové šťávy se připravují z čerstvého ovoce a zeleniny za pomoci odšťavňovače, který si už nachází své pevné místo v našich kuchyních. V nabídkách obchodů je jich celá řada, avšak pokud ten svůj ještě doma nemáte, vězte, že se nevyplácí sáhnout bez rozmyslu po stroji, který se vám bude na první pohled líbit. Posléze vám může přinést řadu zklamání, neboť neposkytne to, co jste od něho očekávali.

Před pořízením odšťavňovače je důležité si ujasnit, co od něj očekáváte. Někomu může vyhovovat jednoduchý model, který zvládne odšťavnit jen měkké druhy ovoce, například citrusové plody a neočekává víc, než vodovou konzistenci ovocné šťávy. Další hodlá zpracovávat veškeré dostupné ovoce a zeleninu a jeho přáním je možnost získání i části dužiny. Kdo vlastní zahrádku, ten ocení navíc odšťavňovač, který zvládne zpracovat také drobné bobuloviny, jako jsou maliny, rybíz, angrešt a další a jenž si poradí i s listovou zeleninou a bylinkami. Je toho hodně, co je zapotřebí při výběru zohlednit a není vhodné na stroji šetřit. Kvalitní odšťavňovač je totiž opravdu skvělým pomocníkem a nejedná se krátkodobou investici.

Než si odšťavňovač vyberete, zvažte klady a případné nevýhody jednotlivých typů. Stroje se dělí na mechanické, odstředivé, dvouhřídelové a šnekové. Mechanický odšťavňovač dokáže sice zpracovat téměř všechny suroviny, daní za to je ale jeho výhradně ruční pohon. Méně podstatnou nevýhodou je to, že větší množství bobulovin ho relativně brzy zanáší.

Tip na článek:  Plynový sporák, nebo varná deska?

Odstředivé odšťavňovače hravě zpracují všechny běžné citrusové plody, jablka, mrkev, ananas nebo třeba řepu, většina z nich však není vhodná pro odšťavňování listové zeleniny a také bylinek. Většina z nich také produkuje větší množství pěny. Ovoce i zeleninu ale odšťavní velice dobře a například drť z odšťavněného ananasu je zpracována na konzistenci jemné pasty, takže je možné ji dále využít například pod pudink.

Tradičně vysoce produktivní je dvouhřídelový odšťavňovač. Nízké otáčky tohoto stroje napomáhají získání vysoce kvalitních šťáv. Je však třeba počítat s tím, že se jedná o dražší přístroje a cena běžných modelů této třídy se pohybuje v řádu tisíců korun. Za tyto peníze získáte kvalitu a stroj, na který bude dlouhé roky maximální spolehnutí.

Dalším typem jsou šnekové odšťavňovače, které jsou vzhledem k nízkým otáčkám ke zpracovávaným surovinám maximálně šetrné, čímž dokáží minimalizovat ztrátu vitamínů. Šnekové odšťavňovače dokáží zpracovat nejen běžné ovoce, zeleninu či problematické bobuloviny, poradí si i s obilnými trávami a mají navíc v domácnosti daleko širší možnost uplatnění. Lze je využít k pohodlné přípravě dětských přesnídávek, zmrzlin i sorbetů a řada z nich zvládá na jedničku také přípravu oblíbeného pyré.

Jedinou nevýhodou odšťavňovačů zůstává jejich údržba po skončení práce. Většinou je třeba stroj rozebrat a jednotlivé díly umýt zvlášť. Je to však jen otázka cviku a po několika odšťavněních si jistě naleznete způsob, který bude pro vás nejpříjemnější. Osvědčený a rychlý   postup zajišťuje rozebrání stroje, kdy jednotlivé odnímatelné části umístíte do nádoby na mytí, pečlivě je osprchujete a necháte na vzduchu oschnout. Nejnamáhanější ostrou část nikdy nezapomeňte dokonale očistit, například kartáčkem k tomu určeným. A pamatujte, že nejlepší je všechny tyto úkony udělat opravdu ihned po skončení odšťavňování, aby zbytky ovoce či zeleniny nestačily zaschnout. Tím byste si přidělali práci navíc.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *