Nádobí s jablíčkem ve znaku

ThermolonTéměř každý z obchodních řetězců nabízí tu a tam různé akce, sbírání bodů a následný nákup rozličných výrobků za zvýhodněné ceny. Na podzim se v akci jednoho z nich objevilo nádobí se zeleným jablíčkem znaku. Řada zákazníků neodolala a některý z nabízených kousků si za poctivě vylepených dvanáct bodů za sníženou cenu pořídila. A mnozí z nich až později začali zjišťovat, o jaký produkt se jedná a jaké další výhody z vaření v nádobí s jablíčkem kromě naprosté nepřilnavosti mohou očekávat.

Úžasný nepřilnavý povrch Thermolon™
„Jablíčkové“ nádobí je vybavené keramickým nepřilnavým povrchem Thermolon™, který je vyroben na bázi minerálů. Tento povrch dokonale odolává vysokým teplotám a neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky. Při jeho výrobě není užívána PFOA, což je těžko odbouratelná látka škodící životnímu prostředí a lidskému organismu. „Jablíčkové“ nádobí nabízí také zdravou a bezpečnou alternativu k nepřilnavým povrchům vyrobeným na bázi PTFE. Pro vysvětlení – skoro všechno nádobí s nepřilnavým povrchem PTFE, neboli PolyTetraFluoroEthylen obsahuje. Díky tomu je dosaženo nepřilnavosti nádobí, ale víceméně pouze do teploty 260° C. Po překročení této teploty započíná rozklad povrchu a mohou se uvolňovat nebezpečné toxické plyny, které mají negativní vliv na lidské zdraví. Vzhledem k těmto skutečnostem je nádobí s jablíčkem ve znaku maximálně šetrné k lidskému zdraví i životnímu prostředí.

Ze sporáku rovnou do trouby
Zmiňované nádobí vyniká vysokou tepelnou odolností a lze je tak využívat nejen k vaření, ale také k pečení v troubě. Samozřejmě jen ty kusy, které mají kovové úchytky. Vaření je tak jednodušší – v jednom kusu nádobí pokrm uvaříte a následně bez nutnosti přendání do jiného jej můžete dát rovnou péct. Vaření v tomto nádobí je zdravé také z toho důvodu, že pro přípravu pokrmů je zapotřebí minimum tuku.

Rady nad zlato?
Abyste vlastností nádobí maximálně využili, je při přípravě pokrmů zapotřebí dodržovat několik zásad. To se však netýká jen tohoto druhu nádobí. Vaříme na plotýnce, jejíž průměr se co nejvíce přibližuje průměru dna nádobí. Nikdy nenechávejte vařit či péct nádobí prázdné. Pokud vaříte na plynovém hořáku, seřiďte plamen tak, aby nepřesahoval obvod dna hrnce nebo pánve. Dbejte na správné nastavení teploty. Nižší nastavení nádobí zbytečně nepřehřívá a navíc je i ekonomičtější. Jablíčkové nádobí je v tomto směru dobrý spolupracovník, neboť jeho keramický povrch udržuje i uvolňuje teplo mnohem efektivněji, než ostatní a tak se doba potřebná pro přípravu pokrmu zkracuje.

Tip na článek:  Pračka v koupelně nebo v kuchyni?

Abyste si zdravě pochutnali
Aby připravované jídlo bylo chutné a uchovalo si v maximální míře potřebné živiny, potraviny vyjměte z chladničky max. 10 minut před jejich použitím. Olej nejprve předehřejte na potřebnou teplotu a teprve poté přidávejte suroviny. Ptáte-li se, co je potřebná teplota, pak vězte, že různé oleje a tuky se zahřívají při různých teplotách. Nejvyšší teploty snáší bez problémů oblíbený olivový olej.

Správná péče
Při péči o nádobí je jen zapotřebí opatrnosti, aby nedošlo k poškození nepřilnavého povrchu.  S tím však už má většina uživatelů zkušenost, neboť používání ostrých předmětů při přípravě pokrmů nebylo možné například u nádobí s teflonovým povrchem, který známe již relativně dlouho. Při přípravě volte proto vařečky, naběračky, obracečky a další přípravky buď dřevěné, nebo silikonové. Díky nepřilnavému povrchu se nádobí snadno myje a není třeba na odstranění nečistot používat abrazivní prostředky ani drátěnky. Obojí by způsobilo nevratné poškození keramického povrchu. Nádobí lze sice mýt v myčce, ale díky této snadné údržbě je to zbytečné a navíc agresivní přípravky, které se pro mytí v myčkách používají, časem mohou poškodit nepřilnavé vlastnosti.

A jedna rada na závěr: aby se keramický povrch nádobí nepoškodil v kuchyňské skříňce při kontaktu s jiným nádobím, je vhodné použít stohovací podložky, takže bez obav pak můžete do sebe jednotlivé kusy nádobí posadit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *