Vůně grilování se blíží, jaký gril si vybrat?

Příchod teplých dní je již tradičně časem, kdy trávíme více času na čerstvém vzduchu, vydáváme se na vycházky do přírody a užíváme si třeba posezení na lavičkách. Kdo má to štěstí a vlastní u domu zahradu, může si čerstvého vzduchu užívat v soukromí svého domova. A protože zahrady nejsou dnes jen užitnou plochou, kde realizuje svůj koníček zanícený pěstitel zeleniny, nýbrž představují oblíbenou relaxační zónu, která nabízí celou řadu možností trávení volného času, s pobytem na zahradě souvisí také jedna specifická činnost – zahradní grilování. Je také skvělou příležitostí, jak netradičně trávit příjemné chvíle se svou rodinou, přáteli a kamarády.

Grilování a opékání umožňuje nejen moderní krb s grilem spolu s veškerým možným potřebným vybavením. Grilovat s úspěchem můžete i za pomoci toho nejobyčejnějšího přenosného grilu za pár korun. Ovšem pozor – můžete k tomu použít dokonce i úplně obyčejné ohniště. Kromě opékání nad plamenem lze totiž hravě vyrobit přidáním otočného grilovacího plátu originální a funkční gril.

Plánujete pořízení grilu, ale nevíte, pro jaký se rozhodnout? Pokud to prostory vaší zahrady umožňují, jsou vhodnou volbou velké volně stojící krby s grily. Možnosti jsou dvě. Buď si krb nechat postavit od odborníka a jeho podobu zcela přizpůsobit svým představám, nebo zakoupit krb z prefabrikovaných dílů. Kromě odkládacích ploch kolem ohniště mají navíc také třeba prostor pro dříví, nebo polici na pomůcky potřebné pro grilování. Svou službu vám budou prokazovat řadu let bez toho, aby bylo nutné do nich nějakým zásadním způsobem investovat.

Velké oblibě se však stále těší klasické mobilní grily na dřevěné uhlí, na paty jim „šlapou“ grily plynové a také elektrické, které jsou ponejvíce využívány při grilování v přístřešcích a interiéru.

Stará dobrá klasika

Pokud pořizujete klasický gril na dřevěné uhlí, je dobré zvolit gril s vanou vyrobenou litiny, která vyniká dlouhodobou životností. Je jen na vás, do jaké míry máte romantickou duši a zda vám pohled na živý oheň stojí za více práce, kterou s takovým grilováním oproti plynovému či elektrickému pohonu budete mít. Řada lidí na něj zkrátka nedá dopustit. Není dobré snažit se za každou cenu šetřit a kupovat nekvalitní dřevěné brikety a uhlí, které je plné odštěpků a mouru. Ve výsledku totiž neušetříte, protože takového paliva spálíte víc.

Tip na článek:  Jak vybrat správnou sekačku

Plyn nejen pro grilování

Plynový gril je komfortní a grilování na něm je velmi pohodlné. K jeho provozu je zapotřebí běžné propan-butanové láhve. Zatímco u všech typů grilů, které jsou v kontaktu s plamenem, je zapotřebí po každém grilování vysypat popel a vyčistit grilovací kotel, u plynových grilů tato zdlouhavá procedura odpadá. Navíc některé modely nabízí i variantu širšího využití – můžete na nich nejen grilovat, ale i péct, vařit a dokonce i udit.

Elektřina, pohodlí především

Možná se ptáte, proč volit gril na elektrický pohon a připravit se tak o kouzlo plamínků a žhnoucích uhlíků. Je to jednoduché. Mnoho lidí je upřednostňuje z důvodu svého pohodlí. Není třeba rozdělávat oheň, přikládat, ani uklízet popel a další vzniklé nečistoty, se kterými si obzvlášť vítr rád zahrává. Jsou také volbou pro lidi, kteří nemají zahradu, ale jen terasu či balkon. U grilu s elektrickým pohonem je nutné mít jen v dosahu přívod elektrické energie, nebo přiměřeně dlouhý prodlužovací kabel.

A přichází další krok. Gril již máte, ale ať se snažíte sebevíc, grilované pokrmy spíš než chutnou krmi připomínají dřevěné uhlí. Kde může být chyba? Pro grilování se hodí nejlépe grilovací uhlí nebo grilovací brikety. Nejprve je důležité nechat oheň náležitě rozhořet. Po prvotním vznícení (zvláště použijete-li některý z umělých podpůrných podpalovačů) vyšlehnou plameny, které se po chvíli zklidní a postupně palivo hoří jen malým plamenem. Počkejte, až se promění ve žhavé uhlíky, nad kterými se maso, buřty či klobásy budou grilovat pomalu. Díky tomu si zachovávají svou chuť a zůstávají šťavnaté. Pozor: Opravdu nikdy negrilujte maso nad šlehajícími plameny.

Vzhledem k tomu, že do žhavého uhlí by nikdy neměl odkapávat tuk ani šťáva, protože vznikající škodlivé látky mohou být dokonce i karcinogenní, je dobré tomu zabránit. Vhodnou volbou jsou grily s grilovacími deskami, které mohou být z kamene či různých nepřilnavých povrchů, pro grilování na běžných grilech se doporučuje použití grilovacích aluminiových tácků. Jsou běžně k dostání a v nabídce jsou jak tradiční obdélníkové, tak také kulaté, které mají podobu talíře, je možné konzumovat pokrm přímo z nich a odpadají tak navíc starosti s mytím nádobí a úklidem nádobí po grilování.

2 komentáře: „Vůně grilování se blíží, jaký gril si vybrat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *