Sušená krása pro váš byt

Susene rostlinySušené květiny představují již tradičně pěkný bytový doplněk. Dnes není snad žádná květina, kterou by nebylo možné zakoupit, ale řada z nás si ráda usuší květiny vlastní, popustí uzdu fantazii a vytvoří si bytovou dekoraci naprosto dle svého vkusu. Jak ale postupovat, aby květiny vypadaly stále jako živé, zachovaly si svou původní barvu a nechytala se jich plíseň? A jak je uchovávat, když už je usušíme, abychom si mohly vytvořit další vazby i v průběhu zimy?

Sušení je umění
Květiny je třeba sušit tak, aby kolem nich mohl proudit vzduch a ideální je tmavé, samozřejmě suché a dobře větrané místo. Metod sušení existuje hned několik.

Sušení vzduchem
Asi nejznámější je sušení volně zavěšených květin vzduchem. Květiny svažte do malých svazků, můžete je obalit papírem, nejlépe novinovým a zavěsit květy směrem dolů. Umístěte je do tmavé, teplé a dobře větrané místnosti. Dalším způsobem je sušení rozložených rostlin. Tato metoda je vhodná zejména pro různé mechy a traviny, a aby vzduch mohl kolem nich volně cirkulovat, je dobré je umístit na vzdušnou podložku, například síto, které je používáno pro schnutí ořechů.

Pečené rostliny?
Další variantou sušení je proces probíhající za pomoci mikrovlnné či elektrické trouby. Tato metoda se využívá zejména v případech, kdy potřebujeme mít rostliny usušené co nejdříve, prakticky ihned.

Postup pro mikrovlnnou troubu je následující: umístěte rostlinu na savý papír. Troubu nastavte na 20 – 40 % výkonu. Zapněte ji na 10 – 30 vteřin, poté ji vypněte a rostlinu zkontrolujte. Je-li v pořádku (např. nesuší se příliš rychle a nežádoucně nekroutí), nechejte ji na čtvrt až půl minuty vychladnout a proces opakujte tak dlouho, až je rostlina suchá.
Při sušení v elektrické troubě rozhřejte spotřebič na 50 – 65 stupňů Celsia. Rostlinu umístěte opět na savý papír a nechejte teplo působit, dokud se rostlina neusuší. Zde je zapotřebí velké opatrnosti a proto co nejčastěji stav sušení kontrolujte. Doba schnutí je závislá na typu trouby a počítejte s půl hodinou až hodinou.

Tip na článek:  Kapradiny v zahradách

Se sušením pomohou vysoušecí prostředky
Jednou z možností sušení je metoda za pomoci vysoušecích prostředků, například boraxu či silikagelu, dobře poslouží i obyčejný písek. Doba vysušení se touto metodou podstatně krátí vzhledem ke schopnosti zmiňovaných prostředků absorbovat vodu. Protože však se tímto způsobem značně oslabují stonky rostliny, je vhodná především pro sušení samotných květů.

Glycerin pro barvu a krásu
Krásným doplňkem jsou pestrobarevné listy, ale aby si zachovaly svůj tvar a barvu, pouhé sušení většinou nestačí. Pro uchování listů je důležitý totiž glycerin, který si listy nasají a díky němuž si uchovají svůj svěží vzhled. Takto lze „zakonzervovat“ třeba i malé keříčkové růžičky.

Již nasušené rostlinky je třeba uchovávat na suchém a tmavém místě a nekupit je na sebe, aby nedošlo k poškození.

A co dál?
Rostlinky máte nasušené a hledáte nejlepší způsob, jak je co nejlépe naaranžovat? To je ta radostná a kreativní část práce, kdy se pod vašima rukama bude rodit vazba, kterou budete mít stále na očích.

Nejprve byste si měli ujasnit svou představu, jakou vazbu si přejete vytvořit. Její velikost, barevné provedení a také případné doplňky. Před samotným aranžováním je důležité mít vše potřebné při ruce, aby vás nic nezdržovalo a mohli jste se věnovat svému malému uměleckému dílu. Kromě samotných květin si proto připravte floristické pomůcky a materiály. Základem je hmota, do které budete vazbu aranžovat. Nezapomeňte na nůžky, případně štípací kleště (pokud budete pracovat se silnějším drátkem), nůž a tavnou pistoli. Od vaší fantazie se bude dále odvíjet druh použitých doplňkových materiálů – mašle, lýka, provázky, tkalouny, kokosová vlákna, ale také třeba šišky, šnečí ulity, mušličky, ořechy, kaštany, kůra či třeba kamínky.

A tak pokud právě pořádáte výpravy, abyste si pořídili rostlinky k sušení, rozhlédněte se pozorně kolem sebe. Lesní plody, větvičky, kamínky a mnohé další, co jindy bez povšimnutí míjíte, se totiž může stát pěkným doplňkem vaší vazby.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *